Historik 


Familjeföretaget Sandins Snickerifabrik AB grundades av Edvin Sandin 1930. Han började i blygsam skala som ensamföretagare. Snickeriverkstaden utgjordes av ett gammalt bostadshus och maskinparken av bandsåg och rikthyvel med trästativ och fyrkantkutter. Produkterna var i regel möbler som bord, stolar, soffor och hela möblemang som det då hette, och dessutom köksinredningar, fönster och dörrar.


Trettiotalet var en tuff tid för en nyetablerad hantverkare inom en bransch där många arbetslösa försökte finna sin utkomst. Edvin var en mycket händig och flitig man som skaffade sig ett gott rykte, både som medmänniska och yrkesman och fick efter ett par år möjlighet att skaffa en kombinerad snickerimaskin med rikt-, plan-, från- och klyvsåg. Dessutom kunde han anställa en snickare.


I mitten av trettiotalet började han tillverka trappor, något som visade sig vara ett lyckokast, eftersom möbler som hantverksprodukt skulle försvinna och ersättas av köpmöbler från stan. Trappor blev allt mer den huvudsakliga produkten och levererades och monterades i nybyggnationerna i tätorterna runt Ö-vik. De lastades på turbilen till Ö-vik på morgonen tillsammans med cykel och verktygslåda och företagaren Edvin Sandin. Det blev i regel sen kväll innan arbetet var klart och ofta var klockan tio innan han cyklat de två milen hem till Happsta för att morgonen därpå stå i sin verkstad klockan sju.


I slutet av fyrtiotalet byggdes en ny verkstadslokal och utökades maskinparken, samtidigt som ytterligare personal anställdes, bl.a. genom att tre av sönerna så småningom kom att gå in i firman. En cirkelsåg anskaffades också för att utvinna snickarvirke ur egne skog (från ax till limpa). Den kompletterades så småningom med klyvsåg, kantverk, flishugg samt hyvel. 


Idag har Sandins ett tiotal anställda med bl.a. tredje generationen Sandinare. 


Trappor, räcken och spaljéer är våra största produkter som levereras till närområdet men också till Stockholmstrakten och även Norge.